RL=RadioLink
Der er faste samt mere dynamisk oprettet RadioLinks og da vi/ddrnet er kun lige er startet op i 2024 er der kun nogle få TX og RX Radio-links oprettet på siden.
En radiolink kan godt skifte frekvens og sende type og teknologi så der kan være rettelser - lige som de kan forbindes med andre XL=X-link og RL=RadioLinks.
- Mumble kan eksempelvis via løsninger som https://www.talkkonnect.com/ håndtere radio PTT og det er tale om en software styret radio løsning men dette kan dog laves på mange og der findes forskellige måder og hvor vi fremadrettet vil lave med blandet svxlink med pipewire bro til Mumble samt evt. FRN,echcolink,pistar andre codec osv. og det åbner mulighed for brug af ctss/dtmf control og eksempelvis at man kan via tone signal kan kan give en radiolink besked om at den skal skabe forbindelse til andre typer af platforme via et dtmf tone signal samt radiolnik - krydslink kan også lave forbindelse fra et mumble rum til en tjeneste som findes på FRN netværket - som FRN som dog ikke kan anvendes til morgenring/ssb radiolinks men dette kan mumble fint og evt. FRN vil der kun virke som lytte kanaler hvis der tilkobles en ssb radiolink da den type netværk ikke er lavet til andet end simplex FM og med squelch hvor ssb har åben squelch - derfor er det ikke alle typer af radiolink til radiolink som kan laves og nogle løsninger kan faktisk også anvendes sammen med de analog radioamatør repeater løsninger hvor de faktisk kan være bundet sammen som echolink.
- Det er så ikke mange CB radio som har dtmf og ctcss - men det er så hellere ikke nødvendigvis eææer påkrævet for at gøre radiolink lettere og mere tilgængelig.
Der nogle typer af Radiolinks hvor klient programmet ikke kan/vil taste fordi det er bygget til kun en må/kan tale på en gruppe men det er deres opbygning og de kan så ikke benyttes på samme måde som en mumble/klient som tillader at tale selvom der radiostøj og signal fra en medpart på en samtale gruppe og det er derfor vi eksempelvis kan have deltagere på evt. TangoMike Morgenring via mumble client programmet men en forbindelse til FRN vil kun godtage aflytning fordi klient og server program ofte ikke vil taste/sende hvis en anden taler og det er jo fordi det og er simplex orienteret også.
Det betyder vi har experimenteret med forskellige typer af løsninger og vi stadig gør det for at finde den bedste veje og metoder komibineret med alle de fordele som mumble også har i forvejen. Eksempelvis kan et tone signal sige at radiolink skal åbne vejen til forsamlings kanalen eller en anden kanal på et helt andet netværk udover den normale rum mens andre radiolink kan være låste i deres funktion og evt. service muligheder.
SvxLink er lidt slags taleservicesystem, som, når det så er tilsluttet en transceiver/radio, både kan fungere som et avanceret "repeater" system og også kan fungere på en simplekskanal. Man kunne lidt kalde det et slags radiooperativsystem, som sidder mellem hardwaren (transceiveren) og applikationerne (modulerne) og håndterer grundlæggende systemtjenester samt input og output med (PTT) som forbindes til eksempelvis mumble pipewire på en linux/raspberry computer og hvor mumla app på telefonen også er en vej.
Derudover har selve den sammenkobling mellem radio og computere været anvendt/udviklet siden 2003 i Svxlink - så der er mange flere praktiske interface muligheder dermed plus sammenkobling af svxlink og mumble kan lave uden brug af "rigtige" kabler da pipewire i 2024 bliver almindelig standard på mange linux/unix platforme fremover også.
Raspberry og andre små mini computer med GPIO ben til en elektronisk styring gør det billigere at implementere en standard metode til radiolinks med mumble+evt. svxlink.
Mumble åbner muligheder for radioamatøre og andre kan lave noget smart efter deres behov og ting som zello og teamspeak ikke kan tilsvarende eller det vil være begrænset af kommercielle licens krav og extern styring osv. så vil mumble løsninger jo forblive fri og tilgængeligt for alle - plus gateways til M17 og c4fm er muligt også men en klog radioamatør vil jo ikke lade sig begrænse til kun at udstyr fra en bestemt leverandør hvis man er til DIY og gør det selv som experimenterende radiomand, derudover kan nogle typer af forbindelser og evt. samtale rum være lukket sådan at en lokal/licens validering er nødvendig mens andre samtale grupper/links er åbne for alle også en licens.
Alt dette er bare teknik og lidt nørderi som naturligvis kun relevant for nogle DIY/Gør det selv radiofolk når det først er sat op er det jo ikke noget brugerne bemærker men evt. mere avanceret brugere kan gøre brug af de mere avanceret funktioner - de mere simple løsninger er også gode jo.
SvxLink er modulopbygget så en mumble link/bro kan laves og taletjenester implementeres som moduler, der er isoleret fra hinanden.
Moduler kan implementeres i enten C++ eller TCL. Eksempler på moduler er:
Hjælp – Et hjælpesystem
Papegøje – Afspil alt, hvad der modtages
EchoLink – Opret forbindelse til andre EchoLink-stationer
DtmfRepeater – Repeater modtog DTMF-cifre
TclVoiceMail – Send voicemail til andre lokale brugere eller andre bots som kan noget sjovt - aflæse temperatur mv.
PropagationMonitor – Annoncer udbredelsesadvarsler fra dxmaps.com
SelCall – Send selektive opkaldssekvenser ved at indtaste DTMF-koder
Det er relevant at både server platform samt klient programmer er frie samt tilgængelig eftersom det giver den bedste forudsætning for radioamatøre og walkiefolk at bygge videre på dette er i modsætning til eksempelvis zello og teamspeak som ikke er opensource - hvor vi ønsker den bedste kompatible frie løsninger. Echolink er mest kendt i radioamatør kredse, hvor FRN er ofte baseret på GSM audio codec, så er Opus/celt bedre og nyere løsning som benyttes i mumble men svxlink kontrol. kan også køre andre typer så derfor nyere radiolink være bygget med svxlink eller ren mumble kontrol som kan laves på mange måder - da svxlink er fri opensource også vil sammenkobling af disse programmer give mening og vi behøver jo ikke nødvendigvis aktivere alle de funktioner som evt. softwaren giver adgang til.
På Øst fyn blev den første Mumble baseret RadioLink startet op i Danmark - inden dette testede man Teamspeak og inden man valgt mumble løsningen og startede DDRNet.dk.
På Øst fyn benytter de kanal 4 27005 FM oftes og det er blevet et fast møde sted for de lokale aktive radiofolk på fyn - både via mumble/mumla men det har også skabt liv/aktivitet på radioen.
I Københavns området er der så oprettet en DDRNet RadioLink på Bellahøjhusene og den blev startet op i Marts 2024 på 26965 FM (Kanal 2)
En smart fordel med PMR på trods af en begrænset rækkevide er at man eks. i DK2720 via kan benytte det til at kommunikere på Københavns kanal.
En Radio Link kan være bedre lavet bedre med ground loop beskyttelse/audio transformer end denne simple løsning
og eksempelvis kræver en walkie VOX (Stemme aktiveret) håndtering af Transmissionen.
PS. Nogle RL = RadioLink er unden TX=Transmission og på disse kan der kun RX=lyttes.
Hvorfor siger vi ikke repeatere - fordi en radio-repeater er lidt bygget anderledes og kræver typisk to frekvenser mv.
men en computer med radiolink kan godt være forbundet til en repeater/radio.
en radiolink er typisk bare en forbindelse til noget som så igen kan være forbundet til noget andet som eksempelvis dig gennem din app.
Begrebet Radiolink, krydslink og gateway eller bro eller måske bare en Link kan være forskelligt fordi typisk giver gateways forbindelse fra et net til et andet.
Derudover kan radiolinks være forskellige af typer samt konstruktion samt der kan være flere radiolinks på en og samme rum/kanal.
Via internettet kan der være radiolinks og krydslinks placeret flere steder i verden, hvor nogle er forbundet til vores platform også.